Pernilla Kornebäck

Namn: Pernilla Kornebäck
Bor: Edsbruk
Startvikt: 152
Nuvarande vikt: 95
Rådgivare: Caroline Gustavsson
Hur började din övervikt och vad fick dig att bestämma dig för att gå ned i vikt?
Jag har varit överviktig sedan barnsben, men gick upp mer i vikt i tonåren. Jag hade en jobbig uppväxt innan 3 års ålder. Bodde hos min mor som var alkoholiserad och blev lämnad ensam mycket (inlåst en garderob bl.a). Matmässigt vet jag inte hur det var då men jag har definitivt utvecklat en otrygghet, dålig självkänsla, sockerberoende och ett matmissbruk relaterat till min uppväxt. Efter 3 års ålder fosterhemsplacerades jag i en bra familj och har sett mina fosterföräldrar som ”mina föräldrar”. Dock hade min nya familj inga regelbundna matvanor, vilket ju är en bra grund att stå på som vi alla vet idag.

Mobbades pga övervikt hela grundskolan och har förträngt mitt minne fram till ca 15 års ålder. Det var en jobbig period mellan 0-15 år med slitningar mellan socialen/polis och att min biologiska mor kom och hämtade mig i fosterhemmet.

I tidig tonår började min jojobantning med olika dieter: bl.a Viktväktarna och att leva på typ ett äpple om dagen. Har hela tiden gått ner mycket ner i vikt men sedan upp igen och lite till. I tonåren utvecklade jag både bulemi och anorexi och fick medverka i terapi på Ätstörningsenheten.  Man diskuterade olika professioner emellan tillsammans med mig om samtalsterapi för att minnas min barndom skulle hjälpa mig, men de vuxna kom fram till att det:  ”var så mycket skit som jag skulle må dåligt av att minnas”.

Under tonåren utvecklade jag också ett stört beteende till mat, gömde undan mat och åt i min ensamhet. Skämdes över detta och utvecklade detta beteende ännu mer. Utvecklade också ett stört beteende till alkohol. Jag gömde och drack i smyg. Gick så lång att jag tog av mina fosterförldrar, på likadant sätt som jag ”stal” mat/godis. Vid ca 20 års ålder förstod jag att jag inte tålde alkohol (snedtände, fick minnesluckor och blev ibland aggressiv). Slutade då med denna drog, för alkohol kan jag ju vara utan.

Var på en Gastric-by-passbedömning för några år sedan  men blev starkt avrådd av läkare, relaterat till sjukdomar och att jag troligen pga tidigare buk-op skulle kunna dö istället. Därför var Gbp-op helt uteslutet och jag var tvungen att ta tag i mitt liv på egen hand.

2015-05 blev jag sjuk i diagnosen utmattningsdepression, mycket jobbrelaterad stress och dålig arbetsmiljö. Var sjukskriven i över ett år. Var väldigt illa däran med bl.a skyhögt blodtryck, depression, sömnsvårigheter och fetma. Hade satt mina egen hälsa och mående åt sidan. Även min familj blev lidande, både psykiskt och fysikt (min son utvecklat en ångest och otrygghetsproblematik pga min ohälsa). Fick gå på samtalsterapi via företagshälsovården och ta tag i mitt liv, mina känslor och vad jag behövde göra för att må bättre. Detta var en lång process vilket resulterade i mitt beslut:

2016-05-05 var jag i skick att börja arbetsträna 25% på mitt arbete. Då bestämde jag mig för att förändra mitt sätt att leva- för alltid! Tog kontakt med Caroline på Cambridge och startade på en vikt på hela 15 2kg. Jag satte ett mål att gå ned 70 kg på ett år. Caroline ville inte sätta ett vikt-mål utan ett må-bra-mål. Vi kom överens om att behålla bådas mål men att vikten inte skulle styra. Avstämning skulle ske regelbundet.

Sommaren 2016 fick jag också en tandkäksinflammation som resulterade i att jag fick dra ut ett stort antal tänder i underkäken, träffade då en helt underbar tandläkare som gjorde en pris-deal med mig: Om jag skötte mina tänder, avhöll mig från småätande och socker och tog hand om min munhälsa så skulle han ge mig nya tänder (tror det var 6 st nya) till ett kraftigt reducerat pris. Japp. Så blev det och är nu så än idag. Känner mig stolt och tacksam över mig och honom.

Första halvåret i min resa = Nivå 1, detta samråd med min behandlande läkare och rådgivare. Efter årsskiftet har det blivit svårare men jag håller i min resa!

5 maj -16 är ett magiskt datum för mig. Det var det datum då jag la upp ett helhetstänk vad gäller mitt liv – att må BRA!

Har dessutom under min viktresa sagt upp mig från gamla jobbet och startat om på en ny arbetsplats. Även omprioriterat min familj och jag lyfts fram till number 1.

På vilket sätt har Cambridge och din rådgivare hjälpt dig att nå din trivselvikt?
Caroline har varit ett otroligt stöd för mig, framför allt det första halvåret då jag behövde mycket stöttning, pushning och beröm för att jag var målinriktad. Caroline och jag gjorde upp en plan för mig i början. Jag ville ha rådgivning på distans, via telefon, mail, mobilmeddelande och messenger. Caroline har funnits där och stöttat, givit mig råd, lyft upp mig när jag behövt.

Caroline har en grupp på Fb: The New Beginning, där andra medlemmar funnits. Jag har känt mig bekväm i denna grupp och har alltid kunnat skriva av mig där, som man så väl behöver. Har fått stöd från andra i likasinnad situation. DET är guld värt!

Har du blivit fri från några sjukdomar/åkommor efter din viktminskning
Jag har fortfarande kvar en liten dos av min blodtrycksmedicin men för hoppningsvis kan den också utsättas framöver. Jag har aldrig haft ont i kroppen av min övervikt, som tur är. Men jag har definitivt fått en bättre sömn och kvalité på den. Den stora ”åkomman” för mig är att jag kommit fram till att jag duger precis som jag är!

Kan du nämna några positiva saker med att ha gått ned i vikt?
Jag känner mig mer levande. Kan låta som en klyscha men så känns det. Bättre självförtroende. Jag känner mig inte så trött längre. Både viktminskningen och regelbunden motion ger mig energi och ett hopp på livet. Jag jobbar fortfarande med att tycka om mig själv, att få en sund livsstil till att inta mat. Jag har kommit ganska långt med att inte tycka att jag straffar mig med mat/sötsaker, MEN detta förstår jag är en heltidsprocess livet ut för min del.

Hela min familj har lagt om livsstil i och med att jag påbörjade min viktresa och vi älskar det!

Hur gör du för att hålla vikten idag?
Jag är tyvärr extremt kolhydratkänslig, kan gå i gång på en tomat. Försöker ändå äta grönsaker och protein ibland för att sedan äta Cambridge-produkter. Jag har fått en helt annan syn på motion – för mig är det nu ett sätt att leva. Oftast motionerar jag dagligen, simmar, cyklar, powerwalkar, joggar etc. Men jag får akta mig även när det gäller motionen då jag kan missbruka även detta.

Jag har utvecklat ett tänk att om jag vill unna mig något så måste jag motionera först, en balans mellan in-och utgifter. Jag har faktiskt aldrig kommit såhär långt tidigare och det är tack vare stöd från rådgivare, tidigare berättelser från dem som lyckats med Cambridge och stöd från familj.

Jag har också valt att skriva om min viktresa på Facebook, tveksam till en början MEN jag är så fast målmedveten om att min vikt-och må bra resa ska hålla så JAG BEHÖVER OMGIVNINGENS STÖD!!

Min resa är inte över, och jag förstår nu att jag hela tiden måste vara på min ”vakt”. Jag har gjort en stor hälsovinst nu, har gått ned 57kg (var nere på 90 kg ett tag men gått upp lite). Just nu verkar det som kroppen håller sig fast vid denna trivselvikt men det stressar mig inte så mycket, huvudsaken är att jag håller i med mat och motion.

Jag försöker hålla mig på Nivå 1 för det mesta, då jag fortfarande har en del övervikt. Vardagsmotion är viktigt för mig, t.ex att ta trappor. Jag har insett att motion och mitt matförhållande är en färskvara att jobba med regelbundet.

Jag hoppas att jag en dag kommer att känna den styrka som krävs för att bli rådgivare inom Cambridge. Jag anser mig vara en bra coach och vill hjälpa andra och jag tycker att Cambridgekonceptet är det bästa alternativ för att nå ett hälsosamt och lättare liv.

Jag försöker ge mig en klapp på axeln – jag är duktig som klarar det här. Jag sätter upp små delmål och utmaningar för att sedan belöna mig för att ha lyckats (och lägg märke till att det då INTE sker med något ätbart utan något annat, t.ex en blomma, bio etc). Har pratat med min familj, släkt och nära vänner att de måste säga till mig om de märker att jag går upp i vikt, ja de tror att de sårar mig om de säger till mig MEN de sårar ännu mer om de INTE gör det!

storyinlägg fb pernilla

 

“Med Cambridge fann jag min idealvikt och fick tillbaka min självkänsla.”

– Veronica Johansson, Gnesta

Läs om fler kunder som lyckats med Cambridge™